Πλαστική περινέου

Τι είναι η πλαστική περινέου?  Για ποιο λόγο γίνεται?

Η πλαστική περινέου είναι μια επέμβαση που έχει σαν στόχο να αποκαταστήσει την αισθητική της περιοχής και να δώσει μια όμορφη και νεανική εμφάνιση. Επίσης, η πλαστική περινέου μπορεί να βελτιώσει αισθητά την χαλαρότητα στην είσοδο του κόλπου και να δώσει μια πιο έντονη αισθητικότητα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διείσδυσης του αντρικού οργάνου στον κόλπο. 

Τι είναι το περίνεο?

Είναι η περιοχή του σώματος της γυναίκας, που βρίσκεται ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό.

Τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει?

Στην περιοχή αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού η τομή (το «κόψιμο»), για να βοηθήσουμε την έξοδο του εμβρύου. Επίσης, εκεί δημιουργούνται οι περισσότερες ρήξεις και οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της γέννας. Σε περίπτωση κακής επούλωσης δημιουργείται κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, σε πολλές γυναίκες το περίνεο και ο κόλπος χαλαρώνουν μετά από τους φυσιολογικούς τοκετούς, με αποτέλεσμα να μη έχουν καλή αισθητικότητα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Άλλα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν είναι ήχοι αέρα που βγαίνουν από τον κόλπο κατά την σεξουαλική επαφή ή προβλήματα κατά την αφόδευση με δυσκοιλιότητα και πόνο.

Πως γίνεται η πλαστική περινέου?

Η πλαστική περινέου μπορεί συνήθως να γίνει με τοπική αναισθησία, εκτός και αν η γυναίκα επιθυμεί να γίνει με ολική αναισθησία. Μπορούμε να διορθώσουμε, εκτός από την κακή επούλωση και τη χαλάρωση της περιοχής (αν υπάρχει) με τοποθέτηση ραμμάτων, που θα δώσουν και πάλι στην είσοδο του κόλπου και στα έξω γεννητικά όργανα την σύσφιξη που είχαν σε νεότερη ηλικία. Οι ραφές τοποθετούνται σε διάφορα στρώματα και επίπεδα, ώστε να βελτιώσουμε την  ανθεκτικότητα τους. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1 ώρα. Συνδυάζεται συχνά με ταυτόχρονη πλαστική κόλπου, ώστε να διορθώσουμε τη χαλάρωση και του κόλπου ώστε να δώσουμε σε όλο το βάθος καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερη σύσφιξη. Στις γυναίκες που δεν υπάρχει χαλάρωση αλλά μόνο κακή εμφάνιση, από παλαιότερα ράμματα ή λόγω ηλικίας, τότε η επέμβαση είναι επιφανειακή και έχει ως στόχο να δημιουργήσουμε και πάλι μια καλή και νεανική εμφάνιση.


Θα έχω ουλή ή άλλα σημάδια?

Το κομμάτι της επέμβασης που γίνεται μέσα στον κόλπο δεν αφήνει κανένα σημάδι. Το σκέλος της επέμβασης που αφορά το δέρμα εκτός κόλπου, θα έχει ως σημάδι μια λεπτή γραμμή που θα είναι σχεδόν αόρατη μετά από λίγο καιρό. Το σημάδι είναι τόσο μικρό, ώστε «με το μάτι», ακόμα και γυναικολόγοι δυσκολεύονται να το δουν. Έτσι, η όψη της περιοχής δεν θα έχει καμία σημαντικά ορατή ουλή.

Πόσο θα διαρκέσει η ανάρρωση? Τι πρέπει να προσέχω μετά? Πότε θα γυρίσω στη δουλειά μου?

Η ανάρρωση είναι γρήγορη και εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Συνήθως μέσα σε ένα μήνα ή και γρηγορότερα τα ράμματα φεύγουν και έχουμε πλήρη επούλωση.

Για τις πρώτες ημέρες μετά την πλαστική του πυρηνέου χρειάζεται λίγη προσοχή στις καθημερινές ασχολίες και συνήθειες σας, καθώς τα ράμματα είναι ευαίσθητα και εύκολα μπορεί να σπάσουν. Μπορεί να έχετε κάποιες σταγόνες αίματος για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση και κάποια μικρή ενόχληση που καταπολεμάται αποτελεσματικά με παυσίπονα.

Φυσικά δεν θα μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή, ούτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν στην επόμενη περίοδο σας. Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα για λίγο καιρό και φροντίστε σωστά την υγιεινή σας. Αποφύγετε τη γυμναστική. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την καθαριότητα της περιοχής και θα σας ενημερώσει για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε.

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ακόμα και την επόμενη ημέρα, αν και συστήνουμε να μεσολαβήσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στο σπίτι.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση?  Υπάρχουν επιπλοκές?

Η πλαστική περινέου θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους και επιπλοκές. Επειδή όμως δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη, υπάρχει θεωρητικά η σπάνια περίπτωση μόλυνσης του τραύματος ή αυξημένης ποσότητας αίματος. Η πιθανότητα αυτή είναι περισσότερο θεωρητική και δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ στην πράξη. Μπορεί να υπάρξει οίδημα (πρήξιμο) ή εκχύμωση (μελανιά) στην περιοχή για λίγες ημέρες.

Μπορεί σε όλες τις γυναίκες να γίνει πλαστική περινέου?

Όλες οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα χαλαρότητας ή αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή, μπορούν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες να κάνουν την πλαστική περινέου, αν το επιθυμούν.

Pin It