Παρθενορραφή / Πλαστική παρθενικού υμένα

Τι είναι η παρθενορραφή / πλαστική του παρθενικού υμένα? Πως γίνεται η επέμβαση?

Η επέμβαση ονομάζεται και παρθενορραφή. Η πλαστική παρθενικού υμένα είναι μια απλή επέμβαση κατά την οποία η ιατρική ομάδα βρίσκει τα κομμάτια του παρθενικού υμένα που έχουν παραμείνει, βρίσκει τα σημεία που έχει σκιστεί ο υμένας, και μετά από καταλλήλους χειρισμούς ράβει τα κομμάτια αυτά μεταξύ τους, με πολύ λεπτά ράμματα. Έτσι, ενώνει και πάλι τα κομμάτια του υμένα, ο οποίος γίνεται ενιαίος, όπως παλιά, και φαίνεται ακέραιος και άθικτος. Χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών ράμματα, ανάλογα με την περίπτωση. Διαρκεί περίπου μισή εως μία ώρα. Γίνεται με τοπική αναισθησία, εκτός και αν η γυναίκα επιθυμεί να πάρει γενική αναισθησία ή να κάνει επισκληρίδιο. Θεωρείται μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που υπόσχεται πολύ καλό αποτέλεσμα. Συνήθως η αποκατάσταση είναι τόσο καλή, που πολλές φορές ακόμα και γυναικολόγοι δυσκολεύονται να καταλάβουν αν έχει γίνει παρθενορραφή.

Τι είναι ο Παρθενικός υμένας?

Ο υμένας είναι μια λεπτή, ευαίσθητη μεμβράνη που κλείνει την είσοδο του κόλπου. Έτσι προστατεύει τον κόλπο από την είσοδο διαφόρων μικροβίων. Η μορφή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η είσοδος του κόλπου δεν κλείνει εντελώς. Έχει ένα μικρό άνοιγμα για να μπορεί να περνάει το αίμα της περιόδου.

Πως μπορεί να σπάσει?

Στις περισσότερες γυναίκες ο υμένας θα σπάσει όταν η κοπέλα έχει την πρώτη της ολοκληρωμένη, κολπική, σεξουαλική επαφή. Συνήθως γίνεται με τη διείσδυση του ανδρικού μορίου στον κόλπο, για πρώτη φορά.

Μπορεί να σπάσει και χωρίς σεξουαλική επαφή?

Η ρήξη του υμένα μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε διείσδυση μέσα στον κόλπο, όπως:

  • - τα δάχτυλα κατά τα προκαταρτικά «παιχνίδια» του έρωτα, 
  • - ατύχημα (πχ πτώση με το ποδήλατο, τραύμα από ιππασία κλπ),
  • - έντονη γυμναστική (αν και σπανιότερο, κυρίως μπαλέτο ή ενόργανη),
  • - απρόσεκτη τοποθέτηση ταμπόν.

 

Τι συμβαίνει όταν σπάει ο παρθενικός υμένας?

Συνήθως εμφανίζεται μικρή ποσότητα αίματος και ήπιος, στιγμιαίος πόνος. Το αίμα σταματά μέσα σε λίγο χρόνο από μόνο του.
Μπορεί όμως και να σπάσει χωρίς να εμφανιστεί καθόλου αίμα.  Φυσιολογικά, περίπου το 40% των γυναικών δεν εμφανίζει αιμόρροια από τη ρήξη του παρθενικού υμένα κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή.

Αντίθετα, μπορεί να παρουσιαστεί αίμα σε ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ή να μη σταματά το αίμα από μόνο του. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη και ρήξη κάποιου μεγαλύτερου αιμοφόρου αγγείου. Σε κάποιες περιπτώσεις λιγες περιπτωσεις, έχει χρειαστεί ακόμα και ιατρική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί η παρουσία αίματος. Η όμαδα των ιατρών μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει, ακόμα και αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις.

Για ποιο λόγο γίνεται η πλαστική παρθενικού υμένα;

Πολύ συχνά η γυναίκα θέλει να έχει μια ψυχολογική ανανέωση μετά από άτυχη σχέση ή γάμο. Στην ψυχολογία της, η γυναίκα θέλει να διαγράψει το παρελθόν και όσα της θυμίζουν τις λάθος επιλογές της. Έτσι, ζητά την αποκατάσταση της παρθενίας της ως σημάδι μιας νέας αρχής στη ζωή της. Η επόμενη της σχέση θα αποτελεί ένα νέο κεφαλαίο και μια νέα, ανεπηρέαστη από το παρελθόν, πορεία.

Άλλοι λόγοι, που οδηγούν τις γυναίκες σε τέτοιες επεμβάσεις, είναι πολιτισμικοί ή  κοινωνικοί. Σε μια κλειστή κοινωνία, που οι σχέσεις είναι πιο ιδιαίτερες, μπορεί να υπάρχουν αρνητικά κοινωνικά σχόλια και δυσάρεστες κοινωνικές αναταράξεις.  Αφορούν κυρίως γυναίκες που κατοικούν και παντρεύονται σε μικρές κοινότητες της επαρχίας.

Σε πολλές περιπτώσεις η γυναίκα αντιμετωπίζει θέματα με τη Θρησκεία της. Στις περιπτώσεις αυτές η παρθενία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα γάμο. Ο γάμος μπορεί και να ακυρωθεί, αν δεν διαπιστωθεί η παρθενία ή και να υπάρχουν θέματα αξιοπρέπειας και εγκλήματα τιμής. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τις μουσουλμανικές κοινότητες.

Άλλες φορές η γυναίκα θέλει να προσφέρει ως «δώρο» στον σύντροφο της  μια τέτοια εμπειρία και να δώσει μια νέα πνοή στη σεξουαλική της ζωή.

Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που η γυναίκα χρειάζεται να υποβληθεί σε παρθενορραφή (πλαστική παρθενικού υμένα), διότι έχει ψυχολογική ανάγκη να αποκαταστήσει τον υμένα της, καθώς η ρήξη του είναι αποτέλεσμα βιασμού. Στις περιπτώσεις αυτές, κάθε τι που της θυμίζει το παρελθόν πρέπει να διαγραφεί από το σώμα της.

Τέλος υπάρχουν γυναίκες που θέλουν αν έχουν την εμπειρία της πρώτης φοράς και λόγω κάποιου τραυματισμού (από ποδήλατο ή ιππασία) αναζητούν να αποκαταστήσουν την ακεραιότητα του υμένα τους.

Θα έχω ουλή ή άλλα σημάδια μετάα τη παρθενορραφή?

Όχι, η επέμβαση δεν αφήνει κανένα σημάδι εκτός κόλπου. Ακόμα και πάνω στον υμένα, στο σημείο που τοποθετούνται τα ράμματα, το σημάδι είναι τόσο μικρό, ώστε «με το μάτι», ακόμα και γυναικολόγοι δυσκολεύονται να το δουν.

Πόσο θα διαρκέσει η ανάρρωση? Τι πρέπει να προσέχω μετά? Πότε θα γυρίσω στη δουλειά μου?

Η ανάρρωση μετά την παρθενορραφή - πλαστική παρθενικού υμένα, είναι γρήγορη και εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Συνήθως μέσα σε ένα μήνα ή και γρηγορότερα τα ράμματα φεύγουν και έχουμε πλήρη επούλωση του υμένα.

Για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση χρειάζεται λίγη προσοχή στις καθημερινές ασχολίες και συνήθειες σας, καθώς τα ράμματα είναι ευαίσθητα και εύκολα μπορεί να σπάσουν. Μπορεί να έχετε κάποιες σταγόνες αίματος για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση και κάποια μικρή ενόχληση που καταπολεμάται αποτελεσματικά με παυσίπονα.

Φυσικά δεν θα μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή, ούτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν στην επόμενη περίοδο σας. Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα για λίγο καιρό και φροντίστε σωστά την υγιεινή σας. Αποφύγετε τη γυμναστική. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την καθαριότητα της περιοχής και θα σας ενημερώσει για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε.

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ακόμα και την επόμενη ημέρα, αν και συστήνουμε να μεσολαβήσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στο σπίτι.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση?  Υπάρχουν επιπλοκές?

Η πλαστική του παρθενικού υμένα θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους και επιπλοκές. Επειδή όμως δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη, υπάρχει θεωρητικά η σπάνια περίπτωση μόλυνσης του τραύματος ή αυξημένης ποσότητας αίματος. Η πιθανότητα αυτή είναι περισσότερο θεωρητική και δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ στην πράξη. Μπορεί να υπάρξει οίδημα (πρήξιμο) ή εκχύμωση (μελανιά) στην περιοχή για λίγες ημέρες.

Μπορεί σε όλες τις γυναίκες να γίνει παρθενορραφή?

Όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παρθενορραφή μπορούν, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Εξαίρεση αποτελούν όσες γυναίκες έχουν γεννήσει φυσιολογικά. Στις γυναίκες αυτές πρέπει να γίνει προσεκτική εκτίμηση των υπολειμμάτων του υμένα, για να δούμε αν μπορούν να αποκατασταθούν.

Pin It

logo footer

Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Τ.: 210 6919219 | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.