Πλαστική κόλπου

Τι είναι ο κόλπος της γυναίκας?

Ο κόλπος στα γεννητικά όργανα της γυναίκας χρησιμεύει για την ερωτική επαφή αλλά και για το πέρασμα του μωρού κατά τη γέννηση του. Αποτελείται από μύες και έχει μεγάλη ελαστικότητα. Τα νεύρα που υπάρχουν εκεί προκαλούν την ερωτική διέγερση και τον οργασμό κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, μέσω της τριβής του πέους ανάμεσα στα τοιχώματα του κόλπου.

Ποια λειτουργικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν στον κόλπο?

Ο γυναικείος κόλπος μπορεί να χαλαρώσει λόγω ηλικίας ή μετά από έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς. Δυστυχώς το μέγεθος του κόλπου δεν επανέρχεται πλήρως μετά τον φυσιολογικό τοκετό. Η κατάσταση είναι χειρότερη όσο μεγαλύτερο ήταν το βάρος γέννησης των παιδιών της γυναίκας ή όσους περισσότερους τοκετούς είχε, καθώς η διάταση του κόλπου είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με την πάροδο των ετών, το κολλαγόνο μειώνεται και ο κόλπος χαλαρώνει. αλλά και η στήριξη του μειώνεται με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύει.

Αποτέλεσμα είναι να χάνεται η αισθητικότητα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και κατά συνέπεια και η ερωτική ευχαρίστηση. Πολλές γυναίκες νοιώθουν ότι η είσοδος του κόλπου τους είναι χαλαρή και ότι ο κόλπος τους έχει χάσει την ελαστικότητα του.

Με τη χαλάρωση των μυών γύρω από τον κόλπο, η αίσθηση αυτή προκαλεί ανασφάλεια στη γυναίκα για την ερωτική ευχαρίστηση που έχει ο σύντροφος της, αλλά και απογοήτευση καθώς και η ίδια δεν έχει αισθητικότητα και ερωτική διέγερση ή και κορύφωση-οργασμό. Επίσης, πολλές από αυτές τις γυναίκες έχουν το φόβο ότι ο σύντροφος τους μπορεί να αναζητήσει σε κάποια άλλη γυναίκα την ευχαρίστηση που λείπει από την ερωτική του ζωή και αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση ή ακόμα και κατάθλιψη στη γυναίκα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει παράλληλα και ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια του βήχα, του γέλιου ή όταν η γυναίκα σηκώνει βάρος.

Επιπλέον, σε κάποιες γυναίκες μπορεί να παγιδεύεται ευκολότερα αέρας μέσα στον κόλπο και αυτό να προκαλεί δυσάρεστους και ντροπιαστικούς ήχους, τόσο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάποιες άλλες γυναίκες, μπορεί να μαζεύεται ακόμα και νερό πχ μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα.

Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν στην γυναίκα ντροπή μπροστά στο σύντροφο της ή άγχος και αμηχανία όταν υπάρχει η προοπτική μιας νέας σχέσης, με νέο σύντροφο.

Τι είναι η πλαστική του κόλπου?  Πως γίνεται η επέμβαση?

Με αυτή την επέμβαση αυτή μπορούμε να επαναφέρουμε τον κόλπο στο αρχικό του πλάτος, όπως ήταν η γυναίκα πριν γεννήσει ή σε μικρότερη ηλικία. Ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει ράμματα, ενισχύοντας τους μύες γύρω από τον κόλπο, «στενεύοντας» έτσι τη διάμετρο του. Επίσης, αφαιρεί τον ιστό που περισσεύει, δίνοντας έτσι στη γυναίκα την αισθητικότητα που είχε παλαιότερα.

Η επέμβαση αυτή γίνεται πολύ δημοφιλής και κερδίζει σε έδαφος τα τελευταία χρόνια που οι γυναίκες αναζητούν πλέον την ευχαρίστηση στον έρωτα, απελευθερωμένες από ταμπού του παρελθόντος.  Η τεχνική της επέμβασης είναι τέτοια που μπορεί να προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στη ζωή της γυναίκας, αλλά και του ζευγαριού γενικότερα. Μελέτη που έγινε πριν λίγα χρόνια έδειξε ότι το 95% περίπου των γυναικών που έκαναν την επέμβαση είχαν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή και είχαν σημαντική σύσφιξη του κόλπου τους. Εξωτερικές τομές δεν υπάρχουν και όλα τα ράμματα απομακρύνονται από μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν από το γιατρό.

Για ποιο λόγο γίνεται η επέμβαση πλαστικής κόλπου?

Οι γυναίκες που επιθυμούν να «ξαναφέρουν» τον κόλπο τους στη διάμετρο που είχε πριν από τη γέννηση του παιδιού της ή όταν ήταν γενικότερα σε νεότερη ηλικία, μπορούν να ωφεληθούν από την επέμβαση αυτή. Το μέγεθος, η διάμετρος και η λειτουργικότητα του κόλπου βελτιώνεται, αυξάνοντας έτσι τόσο την αισθητικότητα κατά την ερωτική επαφή όσο και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας απέναντι στο σύντροφο της.

Έτσι, οι γυναίκες που επιθυμούν να έχουν ένα νεανικότερο κόλπο με καλύτερη αισθητικότητα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα έχουν σημαντικότατη βελτίωση.

Τι είδος αναισθησίας θα χρειαστεί?

Εξαρτάται από κάποιες ιατρικές καταστάσεις, αλλά και από το αν επιθυμείτε να έχετε επαφή με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Πολλές γυναίκες που φοβούνται τη γενική αναισθησία μπορούν αν υποβληθούν σε επισκληρίδιο αναισθησία. Άλλες γυναίκες που αισθάνονται άβολα με το χώρο ενός χειρουργείου ή με την αγωνία της επέμβασης, προτιμούν τη γενική αναισθησία.

Μπορεί σε όλες τις γυναίκες να γίνει πλαστική κόλπου?

Όλες οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν την επέμβαση μπορούν να το πραγματοποιήσουν, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Εξαίρεση αποτελούν όσες γυναίκες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να λάβουν αναισθησία, γεγονός πολύ σπάνιο. Επίσης, όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν και άλλο παιδί και μάλιστα με φυσιολογικό τοκετό, πρέπει να συζητήσουν τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης με το γιατρό.

Κυρίως οι γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά (ιδίως όταν το βάρος του παιδιού κατά τη γέννηση ήταν μεγάλο) ή γυναίκες που λόγω ηλικίας έχουν χαλάρωση στον κόλπο, θα ωφεληθούν σημαντικά από την επέμβαση.

Επίσης, χαλάρωση στον κόλπο μπορεί να υπάρχει ακόμα και σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει από τον , καθώς μπορεί να υπάρχει ανατομικό πρόβλημα ή να είναι χαλαρή η κατασκευή του κόλπο τους.

Μπορώ να υποβληθώ και σε άλλη αισθητική γυναικολογική επέμβαση ταυτόχρονα?

Ναι, μπορεί να γίνει. Πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν ταυτόχρονα τις επεμβάσεις που θέλουν, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η ταλαιπωρία καθώς μπορούν να διορθώσουν πολλά προβλήματα ταυτόχρονα, μειώνοντας δραστικά και το κόστος  της νοσηλείας.

Πόσο καιρό μετά την πλαστική κόλπου μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή?

Συνήθως μπορείτε να έχετε και πάλι σεξουαλικές επαφές 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά τους πρώτους μήνες, η αισθητικότητα και η λειτουργικότητα του κόλπου θα επανέλθει τελείως και θα έχετε το τελικό αποτέλεσμα.

Θα έχω ουλή ή άλλα σημάδια?

Όχι, η επέμβαση δεν αφήνει κανένα σημάδι εκτός κόλπου. Όλες οι τομές και οι ραφές γίνονται μέσα στον κόλπο ώστε καμία ουλή ή σημάδι δεν είναι ορατά.

Πόσο θα διαρκέσει η ανάρρωση? Τι πρέπει να προσέχω μετά? Πότε θα γυρίσω στη δουλειά μου?

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας λίγες ώρες μετά την επέμβαση ή το επόμενο πρωί. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, θα χρειαστείτε κάποια αντιβιοτικά ώστε να αποφύγετε κάποια μόλυνση. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Συνήθως μέσα σε ένα μήνα ή και γρηγορότερα τα ράμματα «φεύγουν» και έχουμε πλήρη επούλωση της επέμβασης.

Για τις πρώτες ημέρες μετά την πλαστική κόλπου χρειάζεται λίγη προσοχή. Το βάδισμα θα είναι δύσκολο και δεν θα μπορείτε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ασχολίες και συνήθειες σας, καθώς τα ράμματα είναι ευαίσθητα και εύκολα μπορεί να σπάσουν. Μπορεί να έχετε κάποιες σταγόνες αίματος για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση και κάποια ενόχληση που καταπολεμάται αποτελεσματικά με ξεκούραση και παυσίπονα. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης θα μπορείτε να επισκέπτεστε το γιατρό, ώστε να παρακολουθεί την πορεία της επούλωσης.

Συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 1-2 εβδομάδες ξεκούρασης στο σπίτι, ανάλογα με το είδος της εργασίας σας.

Φυσικά για 1,5 περίπου μήνα, δεν θα μπορείτε να έχετε σεξουαλική επαφή, ούτε να χρησιμοποιήσετε ταμπόν στην επόμενη περίοδο σας. Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα για λίγο καιρό και φροντίστε σωστά την υγιεινή σας. Αποφύγετε για ένα περίπου μήνα τη γυμναστική και δραστηριότητες όπως ποδηλασία, κολύμβηση, τρέξιμο κλπ. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για την καθαριότητα της περιοχής και θα σας ενημερώσει για το τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την επέμβαση?  Υπάρχουν επιπλοκές?

Η πλαστική του κόλπου θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις, χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους και επιπλοκές. Επειδή όμως δεν παύει να είναι μια χειρουργική πράξη, υπάρχει θεωρητικά η σπάνια περίπτωση μόλυνσης του τραύματος ή αυξημένης ποσότητας αίματος. Η πιθανότητα αυτή είναι περισσότερο θεωρητική και δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ στην πράξη. Μπορεί να υπάρξει οίδημα (πρήξιμο) ή εκχύμωση (μελανιά) στην περιοχή για λίγες ημέρες. Σημαντικότερες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και διορθώνονται με κατάλληλους χειρισμούς.

Pin It